Rendement berekenen

Wat is nou een beetje een normaal rendement? Dat hangt er natuurlijk volledig vanaf wat je doet. De vuistregel is: “hoe meer risico, hoe meer rendement.” Als je kijkt wat de experts aangeven, dan kom je hier ongeveer op uit. We hebben het dan over bruto rendement, dus inflatie en belasting laten we nog even achterwege;

Inflatie

Voorheen was inflatie niet zo belangrijk, maar in de huidige tijd kijkt iedereen er toch naar. Op dit moment is de inflatie misschien heel hoog, maar over langere tijd is hij gemiddeld een stuk lager. De ECB heeft altijd als doel gehad de inflatie rond de 2% te houden. Hij is eigenlijk al jarenlang daaronder gebleven. De afgelopen 20 jaar (pre-corona) heeft de inflatie tussen de 0,32% en 2,63% bewogen.

6% rendement

Ik beleg het liefste in ETF’s. Als we dan het rendement nemen en daar de gemiddelde inflatie vanaf halen, dan kom ik op ongeveer 6% uit. Dat is dus wat ik gebruik om het jaarlijkse rendement te berekenen. Het zijn altijd moment opnamen. Tijdens de corona crisis waren de rendementen op aandelen sky high. Op dit moment is de inflatie sky high. Je moet altijd op de lange termijn kijken en dan kom je meestal wel op deze gemiddelden uit.

10 euro is 1.641 euro

Bespaar je nou maandelijks 10 euro en beleg je dat met een netto rendement van deze 6%? Dan heb je na 10 jaar 1.641 euro. Vul het hieronder maar in op de calculator. Hoeveel tientjes per maard kun jij besparen?

Calculator rendement

Met onderstaande calculator kun je zelf een beetje spelen om het rendement te zien.

Starting Amount
Additional Contribution
Contribution Frequency
Expected Rate of Return
Years to Grow

This investment will be worth -
YearStarting AmountAnnual ContributionTotal ContributionInterest EarnedTotal Interest EarnedEnd Balance