stop met het aflossen van je hypotheek www.nooitmeerwerken.com

Stop met het aflossen van je hypotheek en investeer dat geld

Nee, dit is geen clickbait. Ik meen het serieus. Nu ik begonnen ben met mijn blog en ook wat meer op de social media aan het rondkijken ben zie ik nog steeds veel mensen die extra aflossen en op jacht zijn naar een hypotheekvrij leven. Helemaal niets mis mee, maar als je financieel onafhankelijk wilt zijn is dat niet de snelste weg.

Aflossen van je hypotheek

Ik heb ze allemaal gelezen, de boeken van Gerhard Hormann. Fijn geschreven, motiverend en genoeg handige tips. Zeker Hypotheekvrij is een klassieker wat mij betreft. Toch komt dat boek uit 2017 en waren het toen andere tijden. Kijk, heb je een hypotheek met 5% rente en moet de ECB al hun trucjes uit de kast trekken om de inflatie net boven de 1% te krijgen, dan kan aflossen een goed idee zijn.

Gevoelskwestie

Het geeft natuurlijk een fantastisch gevoel om geen schuld bij de bank te hebben, dat begrijp ik helemaal. Toch is het, mijns inziens, niet de meest verstandige keus op dit moment. Waarom niet? Goedkoop geld en hoge inflatie. Laat me het je uitleggen.

1. Goedkoop geld

De hypotheekrente is al jaren aan het dalen. Op dit moment kun je eenvoudig geld voor een woning lenen met een percentage van tussen de 1 en 2 procent. Dus je leent geld voor bijna niets. Alsof het geld gratis is. Betaal je nu nog een hogere rente? Pas dan je rente aan. Dat kan op twee manieren.

Rente aanpassen

Wanneer je je woning ook gekocht hebt, ik ben er vrij zeker van dat hij in waarde is gestegen. De kans bestaat dus dat een tariefklasse lager komt met het betalen van je rente. De meeste hypotheken werken met diverse schijven. Je kunt dan bijvoorbeeld van 85% woningwaarde naar 80% woningwaarde. Daarmee ga je minder rente betalen. Dat kan eenvoudig door je WOZ-waarde door te geven aan je geldverstrekker. Meestal is de waarde in het echt hoger dan de WOZ-waarde en kom je met een taxatie hoger uit. Daarmee kun je soms nog net een tariefklasse lager komen. Let wel op dat een taxatie tegenwoordig best prijzig is.

Je kunt ook helemaal opnieuw de rente vastzetten. Stel je hebt hem voor 10 jaar vastgezet en er zijn intussen 7 jaar voorbij. Dan kun je hem nu direct opnieuw vastzetten voor de huidige lage rente. Je zult waarschijnlijk wel een boete moeten betalen, maar als je het goed doorrekent ga je er meestal gewoon op vooruit.

Goedkoop geld investeren

Nu je gebruik maakt van de lagere rente betaal je maandelijks tussen de 1% en 2% voor de lening op je woning. Stel dat je 10.000 euro hebt. Dan kun je die aflossen en betaal je dus over 10.000 euro 1 a 2% minder rente. Je kunt ook gewoon je rente blijven betalen en je 10.000 veilig investeren. Dus geen superflokiturbocoin of GameStop kopen, maar een ETF van iShares of Vanguard. Daarmee bouw je vermogen ook wat je later altijd nog in kunt zetten om je hypotheek af te betalen. Plus je hypotheekrenteaftrek blijft in stand, mocht je die nog hebben.

2. Hoge inflatie

Iedereen die vroeger een paar lessen economie heeft gehad weet; hoe hoger de inflatie, hoe minder je geld waard wordt. Heb je veel spaargeld, dan wordt dat door de inflatie steeds minder waard. Andersom werkt het ook zo. Heb je veel schuld, dan wordt die schuld ook minder waard. Wat doe je dus bij een hoge inflatie? Niet aflossen en je schuld zelfs vergroten. Dat klinkt natuurlijk als vloeken in de kerk voor de mensen die hypotheekvrij willen zijn, maar in mijn optiek is het een kortere weg naar financieƫle onafhankelijkheid.

Ontwikkeling huizenprijzen

Ja, als er een nieuwe huizencrisis komt en de woningwaardes dalen, dan kun je in de problemen komt als je tot je nek toe in de financiering zit. Zorg er dan ook voor dat je dat niet overkomt. Als je dit verhaal tot hier gelezen hebt, en mijn blog Ć¼berhaupt hebt kunnen vinden, dan ga ik er vanuit dat je verstandig genoeg met je geld om kunt gaan. Toch gaan de huizenprijzen voorlopig niet dalen, eerder stijgen. Waarom? We hebben meer huizen nodig, maar die miljoen huizen gaat Hugo de Jonge niet bouwen. Waarom niet?

 • Bouwmaterialen zijn te duur.
 • Verduurzaming nieuwe huizen is ontbetaalbaar.
 • Gemeenten willen de hoofdprijs voor bouwgrond.
 • Personeel in de bouw is schaars en duur.
 • Gemiddelde gezinsgrootte wordt kleiner en er zijn dus meer huizen nodig.
 • Er komen vanwege de oorlog veel vluchtigelingen aan die een woonruimte nodig hebben.
 • Het aantal expats groeit nog steeds (bijvoorbeeld in de Brainport-regio hier)
 • Leennormen worden nog steeds versoepeld.
 • De zelfbewoningsplicht maakt de woningsmarkt minder interessant voor beleggers, die zullen hun geld ergens anders besteden en dus minder bouwen.
 • Er zijn te weinig ambtenaren om alle bezwaren van omwonenden in behandeling te nemen, dit vertraagd de bouw enorm.
 • Grondstoffen zijn schaars of op.
 • En ga zo maar door…

Conclusie

Misschien zit ik er helemaal naast en is aflossen voor jou de holy grail. Ik los liever niet af en investeer het geld liever.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *