nooit meer werken stappenplan

Nooit meer werken stappenplan

Mijn stappenplan richting het nooit meer te hoeven werken, of in hippe bewoordingen FIRE, is heel simpel. Uiteindelijk kun je dan dromen over die foto hierboven. Al is dat natuurlijk helemaal niet waar je echt naar op zoek bent. Wie wil er nou de hele dag niks doen? Het gaat er volgens mij gewoon om dat je doet wat je leuk vindt. En als je daar van rond kunt komen hoef je nooit meer te werken. Hieronder het Nooit meer werken stappenplan.

Nooit meer werken stappenplan

Het stappenplan heeft slechts drie stappen. Simpeler kan ik het niet maken:

  1. Verdienen => Zorg dat je meer inkomsten hebt
  2. Consuminderen => Ga onder je stand leven
  3. Investeren => Laat het verschil tussen 1 en 2 rendement opleveren zonder al te veel risico.

Dat is alles. Verdienen, Consuminderen en Investeren; VCI. Moeilijk kan ik het niet maken, makkelijker ook niet. Hieronder ga ik wat dieper in op de drie stappen. En vergeet niet, vermogen opbouwen is een marathon en geen sprint.

Stap 1: Verdienen

Als er geen inkomen is, valt er ook niet te besparen en te investeren. Dus je zult inkomen moeten hebben. Een deel van je inkomen zal in toekomst uit stap 3 komen. Voorlopig is dat misschien niet het geval, dus zul je het op een andere manier moeten doen. Een aantal idee├źn;

  1. Vraag om een salarisverhoging of wissel van baan. Met deze inflatie en krapte op de arbeidsmarkt zijn er zeker mogelijkheden.
  2. Verkoop oude spullen via Marktplaats of Vinted.
  3. Verhuur je auto via Snappcar.
  4. Zoek een side hustle.
  5. Stop met het aflossen van je hypotheek.

Onthoud goed; Stap 1 heeft een oneindige opwaartste potentie. Je kunt altijd meer verdienen.

Stap 2: Consuminderen

Al dat geld dat je met moeite hebt verdiend vliegt eenvoudiger de deur uit, dan dat het binnen vloog. Zeker in de huidige tijd met de tientallen abonnementen die er in sluipen. Spotify, Netflix, iCloud, HelloFresh, Swapfiets en aaaaaal die anderen. Door de inflatie stijgen de prijzen ook nog eens extra hard, dus voor je het week ben je alles aan het opmaken.

Ga je alsnog consumeren, doe het dan slim. Hier een aantal tips. Begin met echt energie besparen. Er zijn namelijk nog genoeg manieren om die energierekening te verlagen. Zeg al je abonnementen op. Aan het einde gaan Ziggo en de Telegraaf je wel weer bellen voor een betere deal. Heb je een auto? Lees dan hier hoe je etreem kunt besparen op je brandstofkosten.

Er zijn ook dingen die je niet moet doen. Om te beginnen moet je geen domme kosten maken. Ook moet je geen gebruik maken van die veel te dure flitsbezorgers. En je moet geen Apple Watch kopen, want die kun je met een beetje inspanning gewoon gratis krijgen via een zorgaanbieder.

Let op dat de regel van Stap 1 niet geldt. Daar waar Verdienen een oneindige opwaartse potentie heeft, heeft consuminderen een limiet. Je kunt niet meer dan 100% besparen of minder dan 0 euro uitgeven. Staar je dus niet helemaal blind op Stap 2, maar vergeet ook stap 1 niet.

Stap 3: Investeren

Ga je meer verdienen en minder uitgeven, dan ga je geld overhouden. Ga dit investeren. En ga je investeren ook vooral automatiseren. Als je maandelijks of zelfs wekelijks een deel van je inkomen slim investeert, dan groeit je vermogen. Dat is wat je wil. Met investeren bedoel ik natuurlijk niet speculeren, maar daar ga ik later nog wel eens dieper op in. Geen geld om te investeren? Stop dan met het aflossen van je hypotheek.