Over mij

Ik ben Dirk, begin 40 en intussen weer woonachtig in de hoofdstad. Voor mijn “werk” heb ik een webshop en wat blogs in de hoek van de sport. Beleggen doe ik sinds vorig decenium en ik lees behoorlijk veel boeken.

Waarom dit blog

Ik ben al mijn hele leven wel met geld bezig. Ik kom uit een ondernemende familie en vroeger gingen we eikels rapen voor een gulden. De waarde van geld is me dus op tijd bijgebracht. Op het VWO ben ik een beetje gaan beleggen via de Rabobank. Dat deed je toen nog. Binck, Alex, DeGiro en al die anderen bestonden nog niet. Het was voor de internetbubbel dus alles was spannend en nieuw. Een beetje zoals nu de crypto(-bubbel?) is. Beleggen doe ik nog steeds en ik ben ook wel wat andere dingen gaan doen.

Toen ik net studeerde, zo rond 2000, deed ik ook aan al die spaarprogramma’s mee. Enquetes invullen voor geld, consumentenpanels om alcoholvrij bier te proeven en websites als Euroclix en Moneymiljonair. Je had toen zelfs nog software om de hele dag een banner op de Windows-PC te draaien en daar centen voor te krijgen. Those where the days. Die fase ben ik intussen wel voorbij en tegenwoordig kijk en denk ik wat groter. Al is er niets mis met voorgaande tools. Zeker als je jong bent en elke euro telt.

Op een gegeven moment ben ik meer gaan lezen over minimalisme en het bezig zijn met je geld. Van Joshua en Ryan tot Mr. Money Mounstache. En van de boeken van Robert Kiyosaki tot die van Gerhard Hormann. De meeste valkuilen heb ik wel meegemaakt en op dit moment werk ik lekker iedere dag aan mijn webshop en blogs. Toen deze domeinnaam vrij bleek te zijn bedacht ik me dat er nog wel een blog bij kon. Dit is puur hobby om mijn eigen ervaringen wat te delen. Verwacht hier niet een dagelijks geupdate FIRE-blog (als je die term niet kent moet je Google even checken.) Dat soort blogs zijn er namelijk al genoeg en misschien ook wel veel beter.

Mijn filosofie

Filosofie is een veel te zwaar woord, maar bij gebrek aan beter gebruik ik het toch maar. Het komt neer op drie dingen;

  1. Meer verdienen en sparen.
  2. Minder consumeren, consuminderen met een hip woord.
  3. Het verschil verstandig investeren, en misschien een klein plukje speculeren.

Zo simpel is het. Ik heb geen spreadsheets of boekhoudprogramma’s waar ik elke stuiver in bijhoudt en ga dus ook niet maandelijks allerlei cijfers delen. Dat boeit toch niemand. Het is mooi en misschien ook wel insprirend dat er blogs bestaan als Frugalwoods waar je kunt zien dat ze 56,17 dollar voor een skihelm voor hun kind betaald hebben, maar ik zou me lekker op mijn eigen centen focussen en niet op die van iemand anders.

Ik heb een vrouw, drie kinderen en woon in een koophuis. Van namen als Mr. *vulnaamvanblogin*, Mrs. *vulnaamvanblogin* en little *vulnaamvanblog* in ben ik persoonlijk niet zo’n fan, dus ik noem mezelf gewoon Dirk. Taalfouten kunnen zeker voorkomen, want ik had geen 10 voor taal op de middelbare.

Doe je dit om geld te verdienen?

Nee, anders had het hier wel vol gestaan met lelijke Google Adsense banners. De tijd dat ik student was en elke euro telde is voorbij en ik heb liever een duidelijke website met goede informatie. Misschien ga ik wel affiliate links toevoegen als er ooit echt verkeer komt op deze site, maar zo ver zijn we nog niet. Ik doe dit vooral omdat ik het leuk vind en het idee heb dat ik best iets te vertellen heb.

Nooit meer werken?

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar echt “nooit meer werken” lijkt me helemaal niks. Na een week vakantie ga ik me al vervelen en wil ik actie in de taxi. Zoals Robert de Boeck in zijn column Waarom u niet moet luisteren naar gefrustreerde zweeftrutjes: ‘Werken is vurrukkulluk’ al schreef;

Werken is voor heel veel mensen in dit land wél een oplossing. Het weekend is lekker als je werkt. Vakantie is lekker omdat je werkt. Altijd vakantie is niet lekker. Vraag maar eens aan de duizenden ondernemers die hun bedrijf verkopen. Na een jaar nietsdoen vallen ze in het zwarte gat en worden diep ongelukkig.

Robert de Boeck – Quote

Het gaat er om dat je niet meer van paycheck to paycheck leeft. Wat je niet wil is verplicht ergens vijf dagen per week in een stoffig kantoor zitten om papier of excel-sheets te verplaatsen. Je zou toch elke dag vol energie uit bed willen springen om dingen te doen die je leuk vindt? Het lukt mij vrij aardig volgens mij. Mijn hoofd zit vol met ideeen en theorieen om dit allemaal te bereiken. Daarnaast zie ik allemaal mensen om me heen die klagen en het lastiger krijgen door de hoge inflatie. Om al mijn gedachten eens te orderen begin ik maar eens een blog. Verwacht niet het volgende FIRE-blog vol met tips, want daar staat het internet al vol mee. Kijk daarvoor lekker op Reddit.

En nee, ik wens je niet veel leesplezier want ik krijg een beetje jeuk van al dat soort termen.

Tijd voor koffie,

Groeten Dirk