Gisteren las ik een artikel in het Eindhovens Dagblad en daar schrok ik toch lichtjes van. Het heeft te maken met iets wat ik domme kosten noem.
Besparen op je kosten
Wil je sneller financieel onafhankelijk zijn, of uit de schulden komen, dan moet je in stap 2 gaan besparen. Op sommige dingen kun je eenvoudig besparen, op sommige wat lastiger. Je energieverbruik kun je iets verlagen door de verwarming in de winter lager te zetten, maar je huur kun je meestal niet aanpassen. Wat je wel kunt voorkomen is dat je domme kosten maakt.
Wat zijn domme kosten dan
Wat zijn domme kosten? Ik werd getriggerd door dit stukje tekst uit de krant. Het gaat over het bericht van het Nibud dat er 2,5 miljoen Nederlandse huishoudens de komende tijd in een financieel beroerde situatie gaan komen. Daar stond deze alinea.
In de lijst schuldeisers staat de belastingdienst met stip op één. Voor de top twee tot en met vijf is het stuivertje wisselen tussen zorgverzekeraars, energieleveranciers, het CJIB (verkeersboetes), banken en woningbouwcorporaties. ,,Vaste lasten nemen een steeds groter deel van het besteedbaar inkomen in. De marges om tegenvallers in de vaste lasten op te vangen worden steeds kleiner bij mensen. En dat wordt alleen maar zorgelijker nu de inflatie toeneemt en energierekeningen absurde vormen aannemen.” En dan moet het nog winter worden. ,,Het is alles bij elkaar heel zorgwekkend.”
Eindhovens Dagblad
Belasting moet je betalen, de zorgverzekering is essentieel, de woningbouwcorporatie wil gewoon zijn huur, je energieleverancier is ook broodnodig en bij de bank moet je er voor zorgen dat je niet rood mag staan. Die laatste is er al eentje waar je iets aan zou kunnen doen. Vermijd alle vormen van achteraf betalen. De grote die er natuurlijk uitspringt is het CJIB (verkeersboetes.) Als je nou eerder wilt stoppen met werken, of amper rond kunt komen, hoe kun je dan een boete van het CJIB krijgen? Dat zijn echt domme kosten.
Hoe krijg je een boete?
Ik heb het bij het CJIB even opgezocht. Van de 2.294.041 boeten in de eerste vier maanden van het jaar waren er 1.981.035 voor te hard rijden. Veruit het meeste dus. Bij de ANWB kun je zien wat de kosten zijn en die liegen er niet om. Rijd je in de bebouwde kom op een stukje waar je 30 mag, gewoon nog 55 zoals vroeger, omdat de weg daar nou eenmaal om vraagt? Dan kun je 281 euro aftikken! Ik snap het helemaal, sommige wegen waar je 30 mag, 100 op een vijfbaanssnelweg en 50 op een asfaltweg in the middle of nowhere slaat nergens op. In de winter drie maanden in de kou zitten om de energierekening met 300 euro te verlagen en die besparen met een kort autoritje van 5 minuten ongedaan maken, dat slaat pas nergens op.
Tips van de dag
Dit gaan we dus niet meer doen. Hoe gaan we dit voorkomen?
- Houd je aan de regels. Probeer niet te hard te rijden en blijf al helemaal met je tengels van je telefoon af in de auto.
- Download Flitsmeister. Het kan je net een keertje redden waarmee je deze domme kosten bespaard.
- Zet je telefoon in zo’n stand dat je geen berichten krijgt als je aan het rijden bent. Bij Apple is dat de Driving Modus, bij Android is er vast ook een oplossing. En anders ben je misschien geïnspireerd geraakt door die prachtige reclame van de overheid.