extreem besparen op je brandstof www.nooitmeerwerken.com

Extreem besparen op je brandstofkosten

Nu de brandstofkosten de pan uit rijzen is het tijd om te besparen op je brandstofkosten. Zelf rijd ik een auto die 15,5 liter / 100 kilometer rijdt, dus het leek me handig me hier eens in te verdiepen. Als je er even induikt kom je in de wereld van de hypermilers terecht, extreem besparen op je brandstofkosten. Fascinerend!

Zuinige auto

De eerste vraag is natuurlijk waarom ik in zo’n niet-zuinige auto rijdt. Goed punt. Drie kleine kinderen in een kinderzitje betekend dat je het beste uitkomt met een auto die drie rijen stoelen heeft. Daarnaast ben ik ondernemer en maak ik graag gebruik van de Youngtimer-regeling. Deze milieuonvriendelijke subsidie zal wel een keer verdwijnen, maar op dit moment is hij te mooi om te laten lopen. Dus ik rijdt een auto van 15 jaar oud die niet bepaald zuinig is.

Besparen op je brandstofkosten

Er zijn 101 manieren om te besparen op je brandstofkosten. Sommige haalbaar en voor de hand liggend, sommige extreem en niet te doen. Wel leuk om te vermelden. Hieronder een opsomming van een aantal mogelijkheden. Als je ze allemaal volgt dan houdt je volgens mij meer brandstof over dan dat je verbruikt als je gaat rijden. 😉 Trouwens, en ik gooi alle dooddoeners er ook gewoon tussen hoor.

Koop een andere auto

Heb je net zo’n oude gas guzzler zoals wij, denk dan eens na over een zuiniger model. Als wij geen drie kinderzitjes meer nodig hebben gaat hij ook zeker de deur uit voor een zuiniger model. Het liefst natuurlijk elektrisch, maar die zijn nog wat aan de dure kant. Aangezien ik geen fan van leasen ben koop ik een auto liever zelf. Dat is altijd goedkoper.

Neem afscheid van je auto

Nog een stukje rigoreuzer, maar heb je die vierwieler eigenlijk wel nodig? Ben je kinderloos, woon en werk je in een grote stad en heb je weinig familie of vrienden in de provincie? Waarom heb je dan uberhaupt een auto? Greenwheels, NS, Snappcar en een fiets. De mogelijkheden voor vervoer zijn eindeloos.

Zoek het goedkoopste tankstation

Woon je in de buurt van de Belgische of Duitse grens, dan hoef ik je niet te vertellen waar je moet gaan tanken. Lekker over de grens, dat bespaart een boel. Geen optie? Tank dan sowieso nooit aan de snelweg, want daar is brandstof duur. Alleen leaserijders die niets hoeven te betalen tanken daar. Download de ANWB onderweg app en zoek een tankstation in de buurt. Dat kan echt veel schelen. Net buiten Eindhoven heb je twee stations bij elkaar in de buurt die 29 cent verschillen in prijs. Op een tank van 70 liter is dat 20,30 euro. Niet slecht, al zeg ik het zelf.

anwb app
29 cent verschil

Gebruik die cruise control

Binnenkoppertje dit. Als je geen gas geeft, verbrand je het ook niet. Laat je auto dus constant op dezelfde snelheid rijden. Heb je cruise control? Gebruik hem!

Houd je banden op spanning

Zijn je banden veel te slap, dan heb je meer rubber dat het asfalt raakt. Dus meer weerstand. Dus meer brandstof. Simpel. Wanneer moet je pompen? Elke twee maanden. Dat doe je natuurlijk bij Tango, want daar is het gratis en hoef je geen muntje van 50 cent in het apparaat te stoppen. Tel uit je winst.

Stop met remmen

Super ongevaarlijk natuurlijk. Dus niet doen. Het idee is natuurlijk niet verkeerd. Kijk ver vooruit en laat op tijd je gas los. De auto’s die achter je rijden zullen een licht verhoorde bloeddruk krijgen, maar dat is in principe niet jouw probleem.

“If you have to brake, you’ve made a mistake”.

Ergens op het internet gevonden

Ga niet door de McDrive

Of Kentucky Drive, King Drive of hoe ze ook allemaal heten. Niet omdat het eten ongezond is, maar omdat je auto stationair staat te draaien en dus brandstof verspilt. Hoe Amerikaans wil je je tips hebben.

Pak doorgaande wegen

Verkeerslichten, auto’s van rechts die voor gaan, rotondes, bloembakken op straat. Overal remmen en optrekken. Heb je de mogelijkheid een doorgaande weg te pakken, pak hem dan. Voor je gevoel zijn het soms extra kilometers en rijdt je om, toch verbruik je op de snelweg veel minder brandstof.

Rijd weg in je zes

Overdrijven maakt duidelijk. Je moet natuurlijk niet echt in je zesde versnelling wegrijden. Heb je een handgeschakelde auto, schakel dan bij lage toeren al een versnelling hoger en rijdt zuiniger. Zit je op 2.000 toeren? Schakelen dan! Of het goed voor je motor is, dat weet ik niet. Ik ben geen automonteur.

Maximaal 100 op de snelweg

Voor mijn gevoel is ons snelwegennetwerk één groot snelheidsexperiment. Dan weer 100, dan weer 80, dan weer 130. Op oneven dagen tijdens de spits 90 en bij wind mee 110. Ik zie door de bomen het bos niet meer. Volgens Milieu Centraal bespaar je 14% brandstof als je op de snelweg geen 130, maar 100 rijdt. Onderstaande screenshotje komt ook van Milieu Centraal. Dus je kunt beter tussen de 70 en 90 gaan rijden op de A2. Al plukt de politie je misschien van de weg af dan.

screenshot van milieucentraal
screenshot van milieucentraal

Maak je eigen start-stop systeem

Ik heb ooit een start-stop systeem in een vorige auto gehad. Bloedje irritant. Bij elk verkeerslicht ging de motor af. Handige truc van de fabrikanten op de emissie-eisen te halen, maar wennen deed het niet. Toch bespaar je er wel brandstof mee. Heb je dus een oude auto zonder zo’n systeem en sta je voor het spoor te wachten? Zet hem dan zelf even uit. Bij Kassa hebben ze het uitgezocht. Sta je langer dan 8 seconden stil, zet dan je motor uit.

Zet hem in de eco-stand

Heb je een automaat of een auto met een stekker? Dan heb je vaak meerdere standen. Vet stoer natuurlijk, zo’n sportstand, zeker als je Freebies of Airmiles spaart is dat een goede keus. Heb je een eco-stand? Dan weet je wat je te doen staat.

Lekker uitrollen in zijn vrij

Deze vind ik met een huurauto in het buitenland nog wel eens lekker om te doen. Ga je over een bergje heen en loopt de weg af? Zet hem dan in vrij en laat hem rollen. Soms een beetje remmen bij een scherpe bocht en te veel vaart, maar verder natuurlijk supereconomisch.

Luister naar je auto

Dan bedoel ik niet naar het geluid, maar naar de tips op je dashboard. Beetje moderne auto heeft tegenwoordig een schakelindicator. Die geeft aan wanneer je moet schakelen. Nou was mijn tip natuurlijk al dat je moet schakelen bij 2.000 toeren, maar vergeet je dat… Kijk dan naar dat lichtje op je dashboard dat vaak een pijltje naar boven / beneden weergeeft.

Haal die extra stoelen eruit

Kinderstoelen dan. De normale stoelen losschroeven is wat overdreven misschien. Elke kilo die je meesleept moet je in beweging zetten. Kinderstoelen, een grote tas golfclubs, 5 liter reserve screenwash en 14 zakken autodrop. Het is allemaal gewicht wat je elke keer in gang moet zetten. Maak je auto dus lean.

Val af

Tsja. Zit je aan de hoge kant op de BMI-meter dan zou je kunnen afvallen. Een gezond gewicht en levensstijl zijn sowieso belangrijk. Als je straks financieel onafhankelijk bent wil je er natuurlijk wel van kunnen genieten. Extra’s kilo’s zijn extra kilo’s. Dus ook die lovehandles moet je elke keer meezeulen met de auto. Weeg je minder, tank je minder.

Tank premium brandstoffen

Deze is in de categorie “Wij van WC-eend adviseren…” Over het algemeen is deze winst verwaarloosbaar, maar heel veel beetjes verwaarloosbaar tellen ook op. Premium brandstoffen zijn zuiniger voor je auto, maar kosten ook meer. Het effect zal dus bijna teniet gedaan worden. Je hebt natuurlijk wel andere voordelen van premium brandstoffen, afgezien van de kostenbesparing.

Rijd niet verkeerd

Die afslag bij de randweg van Eindhoven, Den Bosch of Utrecht missen terwijl je er halverwege af moet? Als het tegenzit, ben je zo 20 kilometer verder. Duur grapje op het moment. Zet dus altijd je navigatie aan. In je auto of via Google Maps. Apple Maps zou ik niet gebruiken, dan rij je sowieso verkeerd namelijk.

Zoek geen 20 minuten naar een parkeerplaats

Moet je met de auto in Amsterdam zijn? Succes! Zorg er voor dat je niet 20 minuten rondjes over de grachten hoeft te rijden om een plekje te vinden waar je met liefde 7 euro per uur mag aftikken om je auto te stallen. Gebruik een handige app als Parkbee om een parkeerplaats te vinden zonder rondjes te hoeven rijden.

En nog veel meer

Ja, de lijst is nog niet compleet. Ik heb nog meer dan 10 goede tips, maar geen tijd. Die voeg ik binnenkort toe.

Deze tip is niet echt voor de hand liggend, maar een koude motor verbruikt meer brandstof dan een warme motor. En aangezien achteruit rijden al meer brandstof kost dan vooruit rijden, verdubbel je het brandstof gebruik als je achteruit je parkeerplaats verlaat. https://www.europetrack.eu/brandstof-besparen/

Wat je ook koopt. Probeer het te betalen met je creditcard. En dan het liefste die van Crypto.com. Goede cashback, gratis Spotify, gratis Netflix en meer. Via deze affiliate link krijg je gratis 25 dollar.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *