echt energie besparen

Echt energie besparen

Vroeger ging je naar Gaslicht.com, pakte je de beste deal met een goeie cashback en ging je een jaartje later hetzelfde trucje herhalen. Dat was nog eens echt energie besparen. Tegenwoordig verstaan we hier toch wat anders onder.

Echt energie besparen

In deze tijd van hoge energieprijzen valt er behoorlijk wat te besparen. Als je even gaat googelen komt je overal dezelfde tips tegen. En ja, het is natuurlijk slim om LED-verlichting te gebruiken in plaats van een ouderwetse 100 watt lamp, dat begrijp ik ook wel. Toch zijn er meer dingen die je kunt doen dat je huis volplakken met tochtstrips en te douchen alsof je Wim Hof bent.

Volgens mij vallen de mogelijkheden in twee categorieën op te delen. Ten eerste kun je je gedrag veranderen. Korter douchen, een wollen trui kopen of in het donker leven. Ten tweede kun je investeren in je woning (of in die van iemand anders als je huurt). Tochtstrips, LED-verlichting of een warmepomp. Laten we er eens dieper in duiken.

Gedragsverandering

Verbruik stroom in het daltarief

Mijn moeder zette vroeger om 21.00 uur de vaatwasser pas aan. Omdat we dan in het daltarief vielen was de stroom goedkoper en was een wasbeurt goedkoper. Check dus even of je een dubbele meter hebt en ga je vaatwasser, wasmachine en wasdroger (een wasmolen is goedkoper) pas na 21.00 uur aanzetten. Je kunt ook een lekker mediterrane sfeer creëren en pas na 21.00 uur gaan koken. Dan gaan de oven en het fornuis (of de airfryer voor de minder culinaire lezers) ook lekker in het daltarief draaien. Stofzuigen, je ebike opladen, de macbook inpluggen en je overhemden strijken kan natuurlijk ook prima als het donker is.

Stop met hippe slurpers

Oké, ik was ook zo’n sucker met een Ring deurbel en camerasysteem plus bijbehorend abonnement. Dat is een maandje leuk, maar kost alleen maar geld. Zowel aan stroom als aan het abonnement om de video’s terug te kunnen kijken. Als je even rustig door je huis gaat en ziet hoeveel apparaten er 24/7 aan staan en stroom slurpen, dan zijn het er best wat. Je Ziggo mediabox, die 95 inch smart-TV, je Playstation/Xbox, slimme deurbel, HomePod/Alexa/Google smart speaker, Roomba, camer’s en ga zo maar door. Oplossing? Trek de stekker eruit of onderzoek of je apparaat een eco-stand heeft.

Meten met een gadget

Als je dan toch een hele kleine investering wilt doen, doe dan deze en koop de HomeWizard. Een klein apparaatje dat in elke slimme meter past. Hiermee kun je gratis uitlezen wat je live verbruik is en terugkijken wat je per dag, week, maand en jaar verbruikt. Best wel handig. Ze die elektrische designradiator met fijne blower maar eens aan. Heerlijk zo’n warme badkamer, totdat je ziet dat het grafiekje door de bovenkant van je iPad heen knalt. Je kunt dus precies zien wat een apparaat aan stroom kost. Best interessant en je kunt snel wat kosten verminderen. In principe verdien je hem wel terug dus.

IMG 1144
HomeWizard app

Ga hout sprokkelen

Heb je een open haard? Cool! Niets mooier dan een vuurtje stoken in de winter. Nou kost een kuub haardhout meer dan 200 euro bij de Hornbach, dus dat is ook niet echt goedkoop warmte creëren. Ik ga er even vanuit dat je geen groot privébos in je achtertuin hebt, dus die optie valt ook af. Ga dus met je bakfiets (sowieso een onmisbare tool in je leven) naar het bos en sprokkel daar mooi wat resthout bij elkaar. Leg het thuis ergens onder een overkapping (in de zon) te drogen en je kunt gratis stoken in de winter. Dat zet nog eens zoden aan de dijk.

Laad je spullen ergens anders op

Dit is echt wel een cheapskate truc, maar als elke cent telt dan is deze het vermelden wel waard. Het opladen van je iPhone kost je ongeveer 1 euro per jaar. Het opladen van je laptop ongeveer 12 euro per jaar (cijfers via het altijd betrouwbare Google.) Als je deze spullen dus buiten de deur oplaadt (op je werk, in de trein, op het vliegveld of bij de Starbucks) dan bespaar je dat geld. Overigens kun je je iPhone 10 jaar lang opladen als je de venti salted caramel mocha frappucino van de Starbucks overslaat.

Ga korter douchen

Doe niet als Dries. Douche kort. Ik las pas in de krant dat een beetje lekker douchen je zo twee euro per beurt kost. Zet je wekker op je telefoon zodat je niet te lang doucht of douche gewoon wat korter. Wil je helemaal besparen op douchen? Je kunt je ook gewoon de komende 60 jaar niet wassen. Overigens kun je ook een waterbesparende douchekop nemen.

Gebruik restwarmte en restkoude

Dit is niet de grote klap waar je hem mee gaat pakken hoor. Toch scheelt het weer een heel klein beetje. Heb je net in de oven een heerlijke lasagne gemaakt op 220 graden? Ga hem dan lekker opeten, maar laat de deur van de oven open staan. Die lucht van 220 graden kan dan lekker je huis instromen voor wat warmte. Zelfde is als je een bak ingevroren soep van vorige week wilt ontdooien. Doe dat lekker in je koelkast, dan hoeft je koelkast minder hard te werken. Alle kleine beetje helpen he!

Ga zuiniger koken

Stop gewoon met warm eten. Hoeft je fornuis of oven ook niet meer aan. Gewoon lekker rauw eten. Nootjes, appels en brood met kaas. Ben je iets minder extreem dan zijn er ook hier kleine bespaartips; kook in weinig water, doe de deksel op de pan, kook voor meerdere dagen tegelijk, eet ook de stronk van je broccoli op en schil je aardappelen niet. Die laatste twee zijn trouwens meer duurzaam dan energiebesparend. Wil je hier echt induiken, dan moet je er maar eens op gaan googelen. Je kunt blijkbaar eieren koken door ze maar 1 minuut aan de kook te brengen.

Zet de kachel uit

Ruimtes in je huis waar je zelden bent moet je ook niet warm gaan stoken in de winter. Zelfde geldt voor je slaapkamer. Je hebt toch een dikke wollen deken om onder te slapen? Laat de verwarming dan maar achterwege. Overigens hoeft hij sowieso niet op 20 graden te staan in de winter. Je kunt hem best iets lager zetten, want je lichaam went er vanzelf aan. Probeer het maar eens. En trek anders een lekkere wollen shirt of trui aan.

Aanpassingen aan je woning

Ga verhuizen

Nee serieus. Dit is geen grap. Ons eigen huis staat nu te koop. We wonen in een 100 jaar oud jaren 20 huis met energielabel F. In de winter is het Föcking koud omdat ik de thermostaat wat lager zet. Onze energiemaatschappij was de eerste die omviel, halleluja. We gaan verhuizen naar iets uit 2019, energielabel A, hoera! Nou zijn de energiekosten zeker niet de hoofdreden, maar het was wel een afweging bij het zoeken van een nieuwe woning. Heb je deze mogelijkheid en ben je niet helemaal tevreden over je huidige woning? Denk er dan over na. Voordat je eigen huis van label F naar label A gaat ben je heel veel geld, tijd en frustratie verder.

Koop alleen nog triple A producten

Niet alleen aan je huis kun je wat doen, ook in je huis. Is je koelkast stuk? Gaat je stofzuiger met pensioen? Is je stoomstrijkijzer uitgestoomd? Tijd voor een nieuwe! Ik haal al mijn spullen met een stekker bij Coolblue. Ze verkopen op dit moment bijvoorbeeld 388 koelkasten waarvan er slechts eentje Label A heeft en maar liefst 111 label F. Zo’n apparaat draait misschien wel 20 jaar lang 365 dagen per jaar. Kijk dus goed naar het energielabel als je een nieuwe koopt, want alleen al de koelkast kan je meer dan 100 euro per jaar extra kosten als hij minder zuinig is.

coolblue

Zet je ketel een tandje lager

Standaard staat je ketel van ingesteld op een doorvoertemperatuur van 80 graden. Dat is de temperatuur van het water in de ketel. Uit ervaring kan ik je vertellen dat je dit gerust op 60 graden kunt zetten. Kun je zo tot 140 euro per jaar meer pakken en je merkt er helemaal niets van. Google even naar het model van je ketel als je je boekje kwijt bent. Daar staat in hoe je dit in kunt stellen. Er is zelfs een hele campagne / website om dit te doen: zethemop60.nl. Oh ja, en vul en ontlucht hem ook op tijd he. Een ketel heeft onderhoud nodig, ook daar zitten verborgen kosten.

Kitten en dichten van spleten en kieren

Deze is lekker origineel. Plak overal tochtstrips (tegen de tocht) en gebruik wat kit om grote spleten en kieren dicht te maken.

Radiatorfolie

Volgens mij is er een darter die altijd zo’n merk radiatorfolie op zijn shirt had staan. Volgens Essent levert een vierkante meter radiatorfolie tussen de 10 en 50 kuub besparing per jaar op. Ik kan het me bijna niet voorstellen, maar dat zijn serieuze getallen. Zeker nu de gasprijs richting de 2 euro per kuub kruipt, gaat dit echt wel tellen.

Ga “echt” isoleren

Een tochtstrip is natuurlijk heel schattig, maar de echte winst zit hem daar niet in. Je kunt je ramen hermetisch dichttapen, als het enkel glas is heb je er nog niks aan. Ga dus isoleren. Vloer, dak, ramen en muren. Dat kost je een klap geld, maar het scheelt wel heel veel.

Smijt er een klap geld tegenaan

Heb je echt geld genoeg en bestaat je huis intussen uit HR++++ glas, ledverlichting en glaswol? Gooi er dan nog meer geld tegenaan. Zonnepanelen, warmtepomp en een zuinige elektrische ketel die op je panelen draait. In principe zijn de mogelijkheden eindeloos, maar dit soort investeren zou ik alleen doen als ik weet dat ik er nog lang blijf wonen en gebruik van ga maken.

Conclusie

Je hoeft niet direct duizenden euro’s in je huis te investeren om energie te kunnen besparen, al kun je dan wel grote stappen zetten. Een beetje slim leven kan je ook al een heel eind brengen. Meer tips? Laat het me weten!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *