Stel dat je nooit meer hoeft te werken. Wat zou je dan onder andere gaan doen? Ik zou nog meer gaan lezen, al maak ik daar op dit moment al veel tijd voor vrij. Toch kan lezen een dure hobby lijken. Pak op het vliegveld of bij de boekenwinkel maar eens een populair boek uit de kast. Je bent zo 20 tot 25 euro lichter. Hoe kun je nou besparen op lezen? Hieronder een aantal tips.
Besparen op lezen
Besparen op lezen kan op diverse manieren. Je kunt op een goedkopere manier aan fysieke boeken komen, maar je kunt natuurlijk ook digitaal gaan. Dat biedt nog allerlei andere voordelen.
Ga naar de Bibliotheek
Wil je gewoon oldskool een papieren boek lezen? Dan kun je nog steeds, net als vroeger, naar de bibliotheek bij jou in de stad of het dorp. Voor kinderen is dat gratis, voor volwassenen betaal je meestal een paar euro per maand. Het risico is natuurlijk wel dat een papieren boek dat je graag wilt hebben net uitgeleend is, daar heb je bij een digitale versie geen last van. Gelukkig kun je die tegenwoordig ook gewoon bij “de bieb” lenen.

Ruil je boeken
Je kunt je boeken natuurlijk ook ruilen met familie, vrienden of buurman. Wat je steeds vaker ziet zijn van die openbare boekenkastjes in de lobby van een appartementencomplex of gewoon buiten op straat. Het idee is dat je een boek achterlaat en dan een nieuw boek meeneemt. Zo kun je doorwisselen. Ik kom er niet heel vaak iets in tegen van mijn smaak, maar soms moet je ook een beetje geluk hebben. Of een andere smaak hebben.
Tweedehands boeken kopen
Vroeger heb ik veel boeken tweedehands gekocht en verkocht via Bol.com. Dat bieden ze helaas niet meer aan op het moment. Let op, voor particulieren kan dat niet meer. Zakelijke verkopers, zoals boekwinkels, mogen nog steeds tweedehands boeken verkopen via bol.com. Er staan er nu dus ook nog zo’n 250.000 op. Er zijn ook andere aanbieders van tweedehands boeken, maar daar heb ik geen ervaring mee.
Overigens kun je via Marktplaats en de kringloopwinkel ook prima aan tweedehands boeken komen.
Deel je login-gegevens
Lees jij de Telegraaf en de buurman het Algemeen Dagblad? Zet dan de app op je iPad en log bij elkaar in. Kun je elke ochtend ook even een andere krant lezen als je daar behoefte aan hebt. Of het mag, durf ik niet te zeggen en blij zullen ze er niet meer zijn, maar het is wel handig. Aan de andere kant kun je de papieren versie ook aan iemand anders geven als je hem uit hebt. Lees je sowieso graag op de iPad of heb je de digitale krant al uit voordat de krantenbezorger komt? Neem dan een digitaal-only abonnement. Dat is meestal goedkoper.
Readly voor je tijdschriften en magazines
Lees je veel tijdschriften? Dan hoef je niet wekelijks naar de kapper om ze daar te lezen, maar kun je beter gebruik maken van “de Spotify voor magazines” Readly. Daar krijg je onbeperkt toegang tot meer dan 5.000 magazines. Niet alleen de laatste editie, maar ook heel veel oude edities. Het kost je 11,99 euro per maand, maar daar krijg je ook veel kwaliteitsmagazines (en roddelbladen) voor terug. Van National Geographic tot Quest en van Quote tot Topgear. Naast Nederlandse magazines kun je ook veel goede Amerikaanse bladen lezen. Zit je goed in je talen dan zijn er nog 21 andere landen waaruit je een blad kunt downloaden.

Storytel of Kobo Plus voor je boeken
En natuurlijk zou 2022, 2022 niet zijn als er tegenwoordig niet ook gewoon een maandelijks abonnement is voor e-boeken en audioboeken. Er zijn in Nederlands zelfs twee grote aanbieders. Bol.com heeft Kobo Plus. Deze gebruik ik zelf. Er staan meer dan 1.000.000 e-books en meer dan 100.000 audiobooks in. Je betaalt 9,99 voor alleen e-boeken en 12,99 om ook de audioboeken te mogen luisteren. Daarmee krijg je onbeperkt toegang en kun je luisteren en lezen wat je wilt. Ook ideaal om je kinderen te laten luisteren bij een lange reis. En dit is niet allemaal oude bende, er zitten ook veel nieuwe en populaire boeken bij. Uiteraard kun je de boeken offline opslaan. Ben er zelf erg tevreden over.

Het alternatief voor Kobo Plus is Storytel. Hier heb ik zelf geen ervaring mee. Ook hier is de prijs 12,99 per maand. Op hun website hebben ze het over 350.000+ luistenboeken en ebooks. Je kunt het 14 dagen gratis proberen.

Samenvattingen lezen of luisteren
Dan nog een tip voor mensen met haast of een te korte aandachtsboog. Of mensen die alleen de wijze lessen van een boek willen hebben en alle leuke anekdotes en verdiepingen aan zich voorbij laten gaan.

Als je geen heel boek wilt lezen kun je ook voor een samenvatting gaan. Die staan er voldoende op Kobo Plus. Maar ook daar zijn weer handige apps voor. Ze adverteren zich beiden suf op (mijn) social media, dus misschien ken je ze wel. De eerste in Headway. Hun pitch is dat ze boeken van 20 uur samenvatten in een audiobook van 15 minuten. Daarmee ken je kern van het boek. Als je dat 15 keer per week doet, wordt je heel slim. Leuk verhaal en om iets te leren wel handig. Ik heb het een tijdje gebruikt en op basis van sommige samenvattingen het hele boek gekocht. De prijs is goed verstopt, maar ik geloof dat het iets van 60 euro per jaar kostte.
De tweede is Blinkist. Ook hier ligt de focus op leren. Ze hebben meer dan 5.500 non-fictie boeken en podcasts om van te leren. De eerste zeven dagen zijn gratis en daarna kost het 6,67 euro per maand.
Samengevat
Lees je dus graag, maar heb je weinig zin om elke week een boek van 25 euro te kopen? Dan kun je voor een tientje per maand al meer dan een miljoen boeken lezen via Bol.com Kobo Plus. Lees je graag veel magazines dan is er Readly. En uiteraard kun je gewoon naar de bibliotheek of je boeken ruilen als het niet om een specifiek boek gaat. Zo, ik ga even koffie maken en weer een boek lezen.