Affiliate marketing

Een zegen en een vloek. Dat is affiliate marketing. Ik gebruik het zelf ook naar tevredenheid, maar zie de laatste tijd steeds meer onzin. Aan de ene kant gebruik ik het als publisher (met een blog) en aan de andere kant als merchant (met een webshop.) Het is een handig iets, dat is zeker. Mensen met een succesvol blog kunnen wat extra’s verdienen. Mensen met een webshop kunnen extra verkeer trekken.

Wat is affiliate marketing?

Website A plaatst een link naar website B. In die link zit een bepaalde code “verstopt.” Klik jij op website A op de link en koop je iets bij website B? Dan krijgt website A een kleine vergoeding van de aankoop omdat ze een klant hebben aangeleverd. Mooi systeem, zolang het niet massaal misbruikt wordt.

Vloek

De twee grote nadelen die ik zie is dat er steeds meer onzin komt. Zoek maar eens op kortingscodes van bijvoorbeeld een populaire running site als All4Running. Een website die er bekend om staat (bij mij ten minste) dat ze nooit met kortingscodes werken. Toch zie je dit als je zoekt op een kortingscode.

E0083052 DA7E 4CC3 88ED 205E387579A6

Dit doen ze omdat als je op deze links klikt, en dus geen kortingscode krijgt, wel naar de site van All4Running gaat. Mocht je dan wat kopen, dan krijgt deze site met nep-kortingen toch een vergoeding.

Het tweede probleem is de fake review-sites. Die schrijven stukjes over producten met als enige doel dat je op een link klikt, naar bijvoorbeeld Bol.com en dat ze daar dan wat aan verdienen. Ze vertellen je niet wat het beste product is, maar adviseren je het product waar ze het meeste aan verdienen. Of bijvoorbeeld overzichten met de goedkoopste “vul maar in” die je kunt vinden. Vaak onoverzichtelijk, onwaar en puur om geld te verdienen.

Conclusie

Niets mis met geld verdienen. De schoorsteen moet overal blijven roken, ook bij mij. Ga je echter zoeken op de beste of goedkoopste, let dan goed op dat deze informatie oprecht is en niet puur gedaan is om geld te verdienen.